O.MATIAŠOVCE: Rómsky výtvarník obnovil krížovú cestu, venuje sa aj maľbe obrazov

15.10.2011 Vranov nad Topľou

Ondavské Matiašovce 14. októbra (TASR) - Záujem o výtvarné umenie priviedol rómskeho amatérskeho maliara Milana Goroľa z obce Ondavské Matiašovce (okres Vranov nad Topľou), okrem maľovania obrazov so svetskou a náboženskou tematikou, postupne aj k úspešným pokusom o rekonštrukciu sakrálnych diel. Invalidný dôchodca vo veku 41 rokov v sebe objavil vášeň pre umenie len prednedávnom, no mnoho jeho obrazov už zdobí steny viacerých domácností či vnútorné priestory matiašovského obecného úradu. Najväčšie uznanie zo strany verejnosti však získal až po tom, ako v uplynulých mesiacoch zrekonštruoval 14 poškodených zastavení krížovej cesty, ktorá sa následne vrátila v novom šate na steny miestneho rímskokatolíckeho kostola sv. Mikuláša.
\"Maľovať som chcel odmalička. Keď som chodil do práce, tak som nemal na túto záľubu čas, až neskôr, keď som skončil po operácii a ďalších zdravotných problémoch na invalidnom dôchodku, tak som začal maľovať častejšie,\" priblížil svoje začiatky amatérsky maliar z Ondavských Matiašoviec. Motiváciu k tvorbe získaval aj počas hospitalizácie v nemocnici, kde ho ostatní pacienti po zhliadnutí jeho kresieb presviedčali, aby sa svojej záľuby nevzdával. \"Ja som vždy chcel maľovať na plátno, takže som si to potom následne niekoľkokrát vyskúšal,\" poznamenal.
Krížovú cestu s vystupujúcim soškami postáv zobrazujúcich príbeh Kristovho umučenia nahlodal v uplynulých desaťročiach v priestoroch matiašovského chrámu zub času. Jej oprava prišla na rad ako posledná, a to po výmene okien, starých lavíc na sedenie za nové, maľbe stien a oprave kostolných fresiek. \"Najprv sme uvažovali o výrobe nových drevených zastavení s tým, že po ich výrobe sme následne usúdili po konzultácii s architektom, že táto krížová cesta je pre nás nevhodná,\" vysvetlila starostka Mária Mražiková. Ako dodala, počas minuloročnej výstavy v obci zistili u miestneho autora vlohy pre výtvarné umenie a po dohode s farským úradom ho následne požiadali o spoluprácu. \"Na skúšku opravil jedno zastavenie, keď nám ho následne ukázal, tak sme boli veľmi spokojní,\" konštatovala Mražiková s tým, že o jeho talente dovtedy v obci nikto nevedel. \"Sme naozaj radi, že sme takéhoto majstra u nás objavili.\" Podľa vyjadrení Jolany Havrilovej, ktorá je v obci kostolníčkou už 12. rok, sa plánované výdavky na rekonštrukciu kostola s Goroľovou pomocou tým pádom výrazne znížili.
Rómsky umelec sa venoval oprave krížovej cesty približne dva mesiace. \"Predtým som žiadne veci nereštauroval. Na obrazoch chýbali časti tela na soškách, ktoré som musel dorobiť, niektoré boli aj popraskané. Odtiene farieb som si následne namiešal sám, tie ktoré som mal, veľmi nepasovali,\" podotkol Goroľ s tým, že podobným spôsobom následne postupoval aj pri oprave ďalších väčších sôch v kostole svätého Mikuláša. \"Chcem sa pustiť aj do opravy dvoch anjelov, ktorým chýbajú časti krídiel,\" priblížil svoje ďalšie plány amatérsky výtvarník.
Goroľ hľadá inšpiráciu podľa vlastných slov aj u významných maliarov akými boli Da Vinci či Monet, ich diela preto často vyhľadáva na internete. \"Pozerám si hlavne použité farby, ako vynikajú a ako to tí majstri urobili,\" povedal s tým, že jeho zatiaľ nesplneným snom je maľovanie dokonalých ľudských portrétov, \"aby som vedel zobraziť črty človeka, aby to vyzeralo ako na fotografii, to by som chcel dokázať.\"
 

Vyberte región